Cuprins
Scopul consilierii psihologice
Consilierea psihologică oferită de profesioniști bine pregătiți poate avea un impact profund asupra vieții fiecărui individ, dar și a familiilor și comunităților. Acest serviciu îi ajută pe oameni să treacă prin situații dificile de viață cum ar fi moartea unei persoane dragi, divorțul, dezastrele naturale, stresul școlar, burnout-ul produs de un loc de muncă stresant sau pierderea unui loc de muncă. Această consiliere oferă instrumentele și perspectivele pentru a gestiona problemele de sănătate mintală cum ar fi anxietatea și depresia. În cele din urmă, consilierea dă putere oamenilor să ducă o viață sănătoasă și împlinită. Scopul consilierii îl reprezintă autocunoașterea propriului potențial, acceptarea de sine și acceptarea celor din jur, creșterea gradului de toleranță la frustrare și îmbunătățirea stării de sănătate psihică.
De ce este importanta
Consilierea a fost importantă în oarecare măsură încă de la începuturile societății. De la părinți și bunici care sfătuiesc alți membri ai familiei până la liderii comunității care oferă îndrumare celor din comunitatea lor, consilierea pare să fi fost întotdeauna o parte firească a experienței umane, chiar dacă oamenii i-au dat diverse denumiri de-a lungul vremii sau au considerat-o doar un dialog prietenesc.
Pe măsură ce oamenii au devenit mai mobili și au început să migreze în orașe, s-au despărțit de consilierii tradiționali din familiile și comunitățile lor. Lipsa de cunoștințe cu privire la modul de abordare a bolilor mintale a dus la izolarea multor persoane.
Odată cu apariția științelor moderne, atât profesioniștii medicali, cât și societatea în general au început să îmbrățișeze ideea de sănătate și consiliere psihologică. S-a produs astfel o adevărată mișcare de igienă mintală în cadrul căreia specialiștii în psihologie educă populația în scopul deschiderii spre cabinetele de psihologie ca un gest firesc, ca o necesitate firească pentru fiecare individ.
Problemele de sănătate mintală pot reduce grav capacitatea unei persoane de a duce o viață împlinită. Ele pot tulbura relațiile, viața de familie și cariera. Probleme precum depresia și anxietatea pot afecta oameni de toate vârstele, de la copii până la vârstnici.
Se estimează, de exemplu, că 18,3% dintre adulții din Statele Unite suferă de boli mintale. Aproximativ 21% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani experimentează o tulburare mintală la un moment dat în timpul vieții. Pe de altă parte, la noi, în România anului 2019 erau înregistrate peste 500.000 de persoane cu tulburări mintale și de comportament, inclusiv retard mintal, schizofrenie, depresie sau stres. Numărul de raportări este de două ori mai mare față de anul 2009, potrivit unui raport publicat la începutul anului de Ministerul Sănătății și de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Astăzi, există o acceptare tot mai mare a nevoii de ajutor pentru problemele de sănătate mintală, cum ar fi tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), care poate afecta populația în general. Potrivit Centrului Național pentru PTSD din SUA, aproximativ 8% dintre oameni vor experimenta PTSD la un moment dat în viața lor.
Școlile și colegiile ar trebui să își extindă serviciile de sănătate mintală ca răspuns la problemele de depresie, anxietate, probleme de relație, sinucidere și consum de substanțe interzise în rândul tinerilor. De aceea există o mulțime de activități și workshopuri ale psihologilor în școli, unde așteptăm mereu deschiderea tinerilor și dorința lor de a se informa.
De asemenea, este nevoie urgentă de consiliere pentru persoanele în vârstă. Aproximativ 20% dintre americanii de 55 de ani și peste se confruntă cu probleme de sănătate mintală declanșate de pierderea soțului/soției, pierderea mobilității și sănătatea fizică deficitară.
De boala secolului suferă unul din zece români. Așa numesc specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății noua maladie mondială: depresia. Studiile arată că în mai puțin de cinci ani va deveni a doua cauză a dizabilității la nivel mondial și, până în 2030, principala cauză a mortalității.
Așadar consilierea psihologică este o necesitate a lumii moderne. Acești oameni sunt pregătiți să vă acorde suportul lor în rezolvarea problemelor care vă frământă. Decizia este la voi, să faceți doar primul pas. De restul ne ocupăm noi.
Este destul de ușor să lași gândurile și emoțiile negative să intre în viața ta...
Divorțul este un eveniment emoțional și psihologic complex, care poate avea un...